Erasmus-hankkeen syksy 2017

Kapulanvaihto elokuussa, juoksuvauhdilla

Palasin töihin vuoden virkavapaalta. Sain välittömästi haasteen ottaa vastaan Erasmus+ hankkeen vetovastuu, koordinaattorin tehtävän muodossa. Työporukka lupasi olla avuksi, ettei tarvitsisi yksin kaikkia asioita selvittää ja mukana olevien maiden opettajat olivat kuulemma mukavia ja pystyviä myös. Molempia onkin tarvittu ja molemmat lupailut osoittautuivat tosiasioiksi.

Heti kärkeen tuli eteen matka oppilaiden kanssa Espanjan Torrejón de Ardoziin, Madridin lähelle. Aikaa lähtöön reilu kuukausi! Ketä mukaan,… luvat vanhemmilta,… lentoliput,… junaliput,… ja sitten tuli tieto, että Katalonia aikoo itsenäistyä! Eihän sillä muuten vaikutusta ollut meidän matkasuunnitelmiin, mutta joku vanhemmista kyllä kysyi, onko siellä levotonta ja uskaltaako sinne matkustaa. Onneksi meillä on valveutunut ulkoministeriö, jonka sivuilta oli helppo seurata päivitettyjä matkustusohjeita myös Espanjaan. 
Kukaan ei perunut matkaansa ja niin noustiin junaan viileänä sunnuntaiaamuna lokakuussa 2017. Illaksi oltiin perillä.

Espanjassa

Iloiset perheet ja Amaya ottivat meidät vastaan jo lentoasemalla. Siitä oli hyvä aloittaa Espanjan viikkoa nukkumalla kunnon yöunet. Maanantaiaamuna alkoi jo näkyä muitakin Erasmus-vieraita ja lähdimme hotellista yhtä matkaa koti koulua. Siellä oli vastassa omien oppilaidemme lisäksi iloinen joukko lapsia ja opettajia. Pääsimme juhlasaliin katsomaan tervetulo-ohjelmia, musiikkia ja puheita. Koreografia iPadien kanssa pimeällä näyttämöllä oli kyllä paras, kun ainoat valot loistivat iPadien näytöiltä ja muodostivat kuvioita, maidemme lippuja ja muuta.







Myös oppitunneilla iPadeilla oli hyvä rooli. Koululla oli valtaisa arkisto appeja kerättynä eri tarkoituksiin. Ilmeni, että se oli koottu käyttäen paitsi maksullisia, myös ilmaisia appeja, ladaten ne koulun käyttöä varten vastaisen varalle. Kyllä pani vähän kateeksi, meillä on paljon byrokraattisempaa, ei pystytä lataamaan koulun koneille itse yhtään mitään, vaan aina pitää kierrättää kaupungin atk-vastuullisten kautta kaikki. Eikä sitä tule kyllä tehtyä ja niinpä ei ole kertynytkään appiarkistoa. Kehittämisen paikka. Onneksi appien jakaminen hankkeen kouluille onkin Espanjan vastuulla.


Ohjelmassa oli välillä erilaisten appien käyttöä iPadeillä ja välillä perinteisempää puuhailua, kuten askartelua. Se oli muuten tosi herkullista, kun materiaalina oli erilaisia karkkeja, lopputuloksen sai valokuvauksen jälkeen hävittää itse kukin parhaaksi katsomallaan tavalla. Robotiikkaa kokeiltiin rakennussarjoilla, jotka piti koota niin, etä vekotin toimii. Testaus tapahtui auringossa: jos on osattu liittää kaikki oikein paikoilleen, vekotin lähti liikkeelle, kun auringon valo osui aurinkopaneeleihin. Siinä tuli puhuttua kaikkia kieliä mitä oppilaat osasivat ja touhuttua yhdessä, yhteisen tavoitteen hyväksi. Olikin hieno kuulla yhden oppilaamme kommentti, että kyllä hän tällä englannilla pärjää.

Espanjan viikolle osui myös paikallinen kansallispäivä. Sepä olikin vapaapäivä ja niin päästiin ulos koulurakennuksesta. Siellä oli ollut meille suomalaisille vähän kuumanlaista, mutta tarkeni sitä ulkonakin! Meidät vietiin luonnonpuistoon ihanalle vaelluspolulle, joka mutkitteli puron vartta kallioisten vuorenrinteiden välissä. Suomalaisina meille oli välttämätöntä päästä pulikoimaan, kun kerran oli kuuma ja raikasta vettä sopivasti tarjolla… muut eivät uineet, mutta meidän Tuomas (opettaja) ja kaikki suomalaiset lapset kastelivat itsensä ja vaatteensa myös.


Kotimatkaan kului taas kokonainen päivä. Lauantaiaamuna lähdettiin ja myöhään illalla oltiin kotona. Helsingin lentoasemalla saatiin matkan varrella tuulahdus suomalaisesta kansainvälisyydestä ja menestyksestä: nähtiin Teemu Selänne ja päästiin yhteiskuvaan! Sitä kuvaa on kyllä esitelty ahkerasti.


Suomen viikon suunnittelua, ennakointia, ennakointia

Maaliskuun lähestyminen alkoi tuntua heti Espanjasta palattua. Maaliskuussa olisi meidän vuoromme ottaa vastaan Erasmus-vieraita, majoittaa ja keksiä ohjelmaa. Ohjelmistoa olikin helppo keksiä, enemmänkin kuin viikossa ehtisi. Lisäksi oppilaiden taholta lausuttiin kaino toive, että iltaisin olisi paljon vapaa-aikaa vietettäväksi vierailijoiden kanssa. Runsautta siis riitti.


Valmisteluja sai silti aloitella jo lokakuussa. Varattiin kaupungin iPadejä, niitä koulujen yhteisiä, että laitteet riittäisivät sitten maaliskuussa varmasti. Alettiin jo pohtia, mitä voitaisiin toteuttaa, teemalla luovuus. Mahdollisuuksia ilmeni paljon, mutta järkevät toteutukset vaativat aina hyvää suunnittelua. Yhteistyökumppaneita sovittiin kuvataidekoulusta ja musiikkiin liittyviä appeja kokeiltiin. Vähitellen viikon mittainen kokonaisuus alkoi hahmottua. Päästiin hengähtämään ja viettämään joulua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Espanjan koordinaattorikokouksen odottelua

Suomi-viikko 12.3.-16.3.2018

Päätöskokous Torrejón de Ardozissa